• honlapweblap.hu@gmail.com
  • 70/883 17 68

Domain

domain

Domain

Domain vagy tartománynév megválasztása nagyon fontos egy új honlap elindításakor. Alapvető választási szempont a könnyen megjegyezhetőség a leendő látogatók számára. Nagyobb látogatottságot érhetünk el, ha egy rövid címet választunk, mivel azt könnyebb megjegyezni. Lehetőség szerint a kiválasztott webcím írás- és kiejtési módja egyezzen meg. Kerülni kell a kötőjeles tartománynév választását is.

Domain ellenőrző

(példa: domainnév.hu)

Domainnév

A domainnév vagy tartománynév a számítógépek (kiszolgálók) azonosítására szolgáló névtartomány. Az internetre csatlakozó összes számítógépnek egyedi azonosítója, ún. IP-címe van, ami hasonló a személyi igazolvány számunkhoz. A számítógépek közötti kommunikáció (adatátvitel) ezen címek között zajlik. A doménnevek valójában ezen nehezen megjegyezhető IP-címeket teszik könnyen megjegyezhetővé, egyben egyedivé. A legfelsőbb szintű doménnevek – végződésük alapján – alapvetően két nagy csoportba oszthatók: nemzetközi fődomének és nemzeti domének. A nemzetközi fődomének (Top Level domain – legfelső szintű tartomány) közé tartozik például a .com (kereskedelmi tevékenységet jelöl), a .net (hálózatot – network-öt jelöl) vagy épp a .org (szervezet) kiterjesztésű doménvégződések. A nemzeti domének végződései egy-egy ország nevéből képzett rövidítések (az ISO 3166-1 szabvány szerint), például: .hu – Magyarország, .at – Ausztria, .de – Németország, .fr – Franciaország, .jp – Japán.

Tartománynév

A tartománynév speciális alkalmazások (DNS – névszerverek) tartják számon és böngészés alkalmával azonosítják, párosítják a hozzá tartozó IP-címmel. Amennyiben a domén mögött világhálós tartalom (honlap) van, a doménhez tartozó, tárhelyen lévő kezdőlapot (index.html vagy index.php stb.) a szerver kiszolgálója elküldi a világháló segítségével a böngésző számítógépére és a honlap megjelenik a monitoron.

A domain regisztráció lépései az alábbiak

1. A választott név foglaltságának ellenőrzése
2. A regisztrátor kiválasztása
3. Domainregisztrációs és karbantartási szerződés megkötése a választott regisztrátorral
4. Díjfizetés
5. Nyilatkozatok elfogadása
– Nyilatkozatok okirat alapú domain igénylés esetén
– Nyilatkozatok megerősítő eljárás alapú domain igénylés esetén
6. Technikai ellenőrzés
7. A Domainregisztrációs Szabályzat egyéb feltételeinek ellenőrzése
8. A domain feltételes használatba adása
9. Delegálás, azaz végleges használatba adás

A Nyilvántartó kétféle domain listát tesz közzé nyilvánosan

  1. Az új domain igénylések listáját, és
  2. A törlés előtti parkolásban lévő domainek listáját


Felhasznált forrás: Wikipédia, „A tartománynév” (2021.04.18.)